Vorige week verscheen er een eerste verontrustend bericht in de media: de minister van Binnenlandse Zaken zou van plan zijn om de dienst die instaat voor de bewaking van de Koninklijke paleizen en het beschermingsdetachement van de SHAPE af te schaffen. Deze week vergrootte de stroom aan verontrustende berichten nog. Op basis van een uitgelekte nota vroegen enkele journalisten zich af of o.a. de cavalerie zal verdwijnen? Wat is er juist aan de hand?

Minister Jambon heeft vorige week werden de syndicale partners uitgenodigd in het kader van het kerntakendebat. Het betreft een debat dat al meer dan 10 jaar aansleept. Tijdens het onderhoud kregen wij kennis van een werkgroep die werd opgericht met het oog op het versterken van de geïntegreerde werking van de politie en het verhogen van de slagkracht in enkele prioritaire domeinen. Het gaat o.a. om de strijd tegen het terrorisme, cybercrime en de wegpolitie.

De leden van de werkgroep dienden natuurlijk rekening te houden met budgettaire beperkingen, zodat zij, in hun zoektocht naar capaciteit, ook nadachten over de taken die niet prioritair zijn voor een politiedienst. Zo waren we terug aanbeland bij het kerntakendebat.

Wij kregen een overzicht van mogelijke taken/diensten waar de overheid graag het debat zou over starten. De minister van Binnenlandse Zaken wil met deze lijst nog voor het parlementair reces naar de Kern gaan om vervolgens de onderhandelingen te starten met de vakorganisaties.

Wij hebben kennis genomen van positieve voorstellen (de minimumdienst voor de cipiers komt eraan), maar ook van meer drastische ideeën (het snoeien in allerhande diensten). De overheid zei ons dat er nog niets werd beslist, zodat wij haar oproepen om meer out-of-the-box te denken en om sommige diensten die in het vizier komen eerder op te waarderen door:

  • hun infrastructuur en expertise ter beschikking stellen van externe klanten;
  • deze diensten te laten renderen in een internationale omgeving en
  • hun werkelijke kost door te rekenen aan sommige eindgebruikers.


De opbrengsten dienen bij de respectievelijke entiteiten terecht te komen.

Tevens zijn wij van mening dat de politiemens zich meer op zijn kerntaken zou kunnen focussen, indien de beleidsmakers meer inzetten op ‘e-police’, waardoor de inspecteur op straat repetitieve administratie kan vermijden.

Wij volgen het dossier met argusogen op en zijn benieuwd welk voorstel de overheid mogelijks op de onderhandelingstafel zal leggen.

Dezelfde dag hadden we, samen met onze syndicale partners, nog een afspraak de CommissarisGeneraal. Mevrouw De Bolle had vernomen dat het overleg omtrent de OT3 niet van een leien dakje verliep. Zij uitte haar bezorgdheid over deze gang van zaken.

Het onderhoud verliep in een positieve sfeer, waarbij het Directiecomité verschillende pijnpunten verduidelijkte en ook enkele engagementen aanging, zoals de implementatie van sociale begeleidingsmaatregelen, het plannen van een bijkomend overleg over het aantal plaatsen in de verschillende posten van de wegpolitie en een extra ontmoeting met de wegingscommissie om de gebruikte methodologie uit te klaren.

De twee overlegmomenten vonden ondertussen plaats en op 15/07/15 zullen wij beslissen over het grote geheel, meer bepaald de OT3 en de weging van de Calog-functies. Het spreekt vanzelf dat wij onze leden hier verder over zullen informeren.

Met strijdbare groeten,
Jérôme Aoust Nationaal Voorzitter a.i.
Alain Peeters Nationaal Secretaris a.i.