Het NSPV engageert zich om alle aspiranten van de basisopleiding Politieinspecteur (of ze nu lid zijn van onze vakorganisatie of niet) duidelijk en degelijk te informeren, over enkele thema's die hun het meest aanbelangen.  Hiertoe werd een maandelijkse 'aspiranten'-nieuwsbrief in het leven geroepen.
Thema van deze maand: "gratis" medische verzorging voor politiemensen.

Onder welbepaalde voorwaarden hebben leden van het operationeel kader van de politie recht op gratis medische zorgen.  Er dienen echter wel een aantal basisregels gerespecteerd te worden.  Regels die niet altijd duidelijk uitgelegd worden en voor de beginnende politieman/vrouw niet altijd duidelijk (of zelfs niet gekend) zijn.

Wij lichten kort de procedure toe aan de hand van enkele praktische vragen, een volledige uitleg kan U nalezen op de website van DSDM, de medische dienst van de geïntegreerde politie: www.smdpol.be

Ik ben ziek, wat nu?

Indien je met dienst gepland staat, moet je eerst en vooral jouw dienst inlichten dat je afwezig zal zijn door ziekte.  Dat kan door een simpel telefoontje met de melding dat je ziek bent en dus de dienst niet zal kunnen aanvatten.  Zeg dat je nog een arts moet raadplegen en van zodra je meer info hebt (over de duur van je afwezigheid door ziekte), je dat zal laten weten aan de personeelsdienst.  Voor slechts 1 dag afwezigheid door ziekte dien je geen dokter te raadplegen want in dat geval dient er geen medisch getuigschrift te worden overgemaakt.  Deze "baaldagen" worden echter beperkt tot een maximum van 4 (niet opeenvolgende) dagen per jaar.

Vervolgens neem je een exemplaar van het “medisch getuigschrift” mee dat uit 2 luiken bestaat.  Je kan een exemplaar bekomen bij jouw personeelsdienst of zelf downloaden.

Naar welke dokter ga ik dan?

Je kan naar één van de provinciale centra van de DSDM gaan of (meer courant) naar een aangenomen geneesheer.
in de provinciale medische centra wordt er gewerkt zoals bij een externe aangenomen geneesheer: de patiënt zal +/- 19 euro betalen en dit terugkrijgen via zijn mutualiteit.

Wat is een ‘aangenomen’ geneesheer?

Dat zijn geneesheren die erkend zijn door de DSDM.  De lijsten van erkende geneesheren kan je terugvinden op de site van SMDPOL (of vraag het gewoon aan je huisarts of hij/zij erkend is).

De (aangenomen) geneesheer zal, als hij/zij dat nodig acht, het medisch getuigschrift invullen en bijgevolg één of meerdere dagen arbeidsongeschiktheid voorschrijven.  Binnen de 24 uur dien je het administratief luik aan jouw personeelsdienst over te maken, het medisch luik aan de controle cel van DSDM.

De geneesheer zou je het vastgesteld tarief van (momenteel) 19 € moeten aanrekenen.  Dit bedrag krijgt je naderhand integraal terugbetaald door jouw mutualiteit.  Consultaties in de provinciale centra zijn gratis.

In het geval dat je medicijnen dient te nemen, zal de geneesheer je een blauw voorschrift meegeven om deze medicijnen kosteloos bij de apotheker te verkrijgen.
LET OP: niet alle geneesmiddelen zijn gratis, vraag de dokter naar geneesmiddelen die terugbetaald worden. Soms hangt het af van de verpakking (bvb 12 stuks zijn gratis, maar zelfde medicijn van 24 is niet terugbetaald).

De geneesheer kan je ook doorverwijzen naar een specialist-geneesheer.
Na tussenkomst van de mutualiteit kan je terugbetaling van het resterend bedrag vragen via een trimestriële terugbetalingsaanvraag, formulier F/L 123. download

LET OP! De terugbetaling van de consultatie van een specialist-geneesheer is enkel voorzien indien je doorverwezen bent door een aangenomen geneesheer.  Je zal dus steeds een kopie van deze doorverwijzing bij de aanvraag tot terugbetaling moeten voegen.

Je maakt het formulier F/L 123 dus per trimester over aan de DSDM en voegt er bewijs van betaling afgeleverd door uw mutualiteit bij en in voorkomend geval een kopie van doorverwijzing door een aangenomen geneesheer.

Wat met de kinesist?

Kinesitherapeutische zorgen zijn enkel terugbetaalbaar indien je wordt verwezen naar een kinesitherapeut door een aangenomen geneesheer of door een geneesheer van DSDM.  De terugbetaling van het REM-geld gebeurt met een formulier F/L 123.

En de tandarts?

Voor tandzorgen is geen doorverwijzing door een geneesheer van DSDM of door een extern erkend arts nodig. Je betaalt de aangerekende prijs.  Na tussenkomst van de mutualiteit kan een trimestriële terugbetalingsaanvraag ingediend worden.  DSDM komt tussen voor het remgeld.

Bril of contactlenzen?

De tussenkomst bij de aankoop van correctieglazen en contactlenzen bedraagt 75 % van de kostprijs van een glas of contactlens, met een maximum van 150 euro per glas of contactlens.  Er is geen tussenkomst wat betreft brilmonturen. 
Men heeft recht op deze tussenkomst bij hernieuwing van correctieglazen of contactlenzen mits een wijziging in dioptrie, na een termijn van 2 jaar.
Vanaf de leeftijd van 47 jaar is eveneens voorzien in een tussenkomst voor brillen met dubbele focus.

Terugbetaling is enkel voorzien indien je naar een oftalmoloog (oogarts) bent doorverwezen door een arts van de medische dienst of door een externe erkende arts.  Je maakt een trimesteriële terugbetalingsaanvraag voor medische kosten (F-123 of L-123) over aan DSDM en voegt hierbij de doorverwijzing van de aangenomen geneesheer, het voorschrift van de oogarts en de originele factuur van de correctieglazen of contactlenzen (Als er tussenkomst is van de mutualiteit: een kopie van de factuur samen met het origineel attest van de mutualiteit).

Hospitalisatie?

DSDM neemt de terugbetaling van het REM-geld ten laste indien de behandelingen erkend zijn en er een tussenkomst door het RIZIV voorzien is en indien de verwijzing gebeurt door een aangenomen geneesheer of een geneesheer van DSDM.

De kosten verbonden aan de hospitalisering zijn volledig ten laste van het personeelslid indien deze resulteert uit een vrije keuze van betrokkene. Uitzondering hierop is de dringende hospitalisatie. In dit geval wordt de terugbetaling gedaan volgens de voorgaande normen op voorwaarde dat de directeur DSDM van de hospitalisatie op de hoogte gebracht werd door de personeelsdienst.

De terugbetaling gebeurt op basis van het tarief van een gemeenschappelijke kamer. Indien het personeelslid een hospitalisatieverzekering heeft onderschreven, dient eerst de terugbetaling bij deze verzekering gevraagd te worden.

En dan nog dit:
worden de uren van consultatie bij een geneesheer of tandarts tijdens de diensturen aangerekend?

NEEN, uitgezonderd indien de consultatie voortvloeit uit een arbeidsongeval.

---

Heb je nog vragen, inlichtingen, opmerkingen, suggesties, … wij horen die graag!

Wil je verder correct geïnformeerd blijven en een degelijke ondersteuning genieten?
Word lid van het NSPV, de enige representatieve a-politieke vakorganisatie van, voor en door politiemensen! inschrijvingsformulier