Definitief arbeidsongeschikt

Definitief arbeidsongeschikt.

Indien de raadgevende geneesheer oordeelt dat het personeelslid definitief ongeschikt is, stemt het vervolg van de procedure overeen met deze beschreven onder punt 7.3.
7.3. Vervolg van de facultatieve procedures.

Indien de arbeidsgeneesheer of de raadgevende geneesheer, naargelang van het geval, meent dat het personeelslid definitief ongeschikt is, vult hij het eerste luik en het medisch luik in van het formulier " AANVRAAG TOT EVALUATIE VAN DE ARBEIDSGESCHIKTHEID "

De arbeidsgeneesheer of de raadgevende geneesheer stelt het personeelslid zo vlug mogelijk in kennis van dit voorstel, evenals de korpschef, de commissaris-generaal of de door hen aangewezen overheid, naargelang van het geval. Indien het personeelslid niet met verlof is wegens ziekte, verzoekt de korpschef, de commissaris-generaal of de door hen aangewezen overheid, naargelang van het geval, hem om zijn behandelende arts te raadplegen.
Vervolgens bezorgt hij die aanvraag tot evaluatie samen met het omstandig gemotiveerd medisch dossier aan de directeur van de medische dienst van de geïntegreerde politie met het oog op een definitieve beslissing.
De directeur van de medische dienst van de geïntegreerde politie of de door hem aangewezen arts beoordeelt de gegrondheid van de aanvraag op basis van de stukken die hem werden bezorgd.
Indien hij oordeelt dat de aanvraag gegrond is, roept hij het betrokken personeelslid op en onderzoekt het nadat hij heeft kennis genomen van zijn medisch dossier. In voorkomend geval kan hij elk bijkomend onderzoek dat hij nuttig acht, laten uitvoeren.
De directeur van de medische dienst van de geïntegreerde politie of de door hem aangewezen geneesheer kan het personeelslid als volgt beoordelen :

1) geschikt;

2) gedeeltelijk geschikt, waarbij hij het personeelslid naar de arbeidsgeneesheer doorverwijst, die zijn werkhervatting met de nodige aanpassingen zal organiseren en, in voorkomend geval, zullen de regels met betrekking tot de herplaatsing of de verminderde prestaties wegens ziekte, respectievelijk bedoeld in de artikelen VI.II.85, 1°, en VIII.X.12 tot VIII.X.16 RPPol, worden toegepast;

3) tijdelijk ongeschikt;

4) definitief arbeidsongeschikt.

Indien de directeur van de medische dienst of de door hem aangewezen geneesheer meent dat het personeelslid definitief arbeidsongeschikt is, vult hij het tweede luik in van het formulier " AANVRAAG TOT EVALUATIE VAN DE ARBEIDSGESCHIKTHEID
Hij stelt het personeelslid in kennis van deze beslissing en houdt het personeelslid met ziekteverlof totdat de commissie een beslissing heeft genomen.
Een kopie van het eerste en het tweede luik van het formulier " AANVRAAG TOT EVALUATIE VAN DE ARBEIDSGESCHIKTHEID wordt verzonden, naargelang van het geval, naar de korpschef, de commissaris-generaal of de door hen aangewezen overheid, de Minister van Binnenlandse Zaken, de burgemeester of het politiecollege om ze in staat te stellen de nodige administratieve en statutaire schikkingen te treffen.

Hierop volgt een Procedure voor de commissie.

Inleiding van de aanvraag.
De korpschef, de commissaris-generaal of de door hen aangewezen overheid, het personeelslid, de Minister van Binnenlandse Zaken, de burgemeester of het politiecollege, naargelang van het geval, zendt een formulier " AANVRAAG TOT VERSCHIJNING VOOR DE COMMISSIE ", naar het volgende adres :
Aan de voorzitter van de Commissie voor geschiktheid van het personeel van de politiediensten (C.G.P.P.)
Ruiterijlaan 2
1040 BRUSSEL
Ze voegen hierbij, met eerbiediging van het medisch geheim, alle inlichtingen die opheldering kunnen geven omtrent de oorsprong, de aard, de ernst en de bestendigheid van de aangevoerde ongeschiktheid.
De volgende stukken dienen dus minimaal te worden toegevoegd aan het formulier " AANVRAAG TOT VERSCHIJNING VOOR DE COMMISSIE " :


1) een identificatiefiche van het betrokken personeelslid met het adres waar het kan worden gecontacteerd;
een berekeningsfiche van zijn contingent A (saldo van ziekteverlofdagen na uitputting waarvan de wachttermijn van 6 maanden aanvangt waarna het personeelslid wordt opgeroepen voor de commissie) en B (saldo van ziekteverlofdagen die, na uitputting, aanleiding geven tot de betaling aan het personeelslid van een wachtgeld ten belope van 60 % van zijn laatste activiteitswedde) aan ziekteverlofdagen;

2) indien een facultatieve procedure werd ingesteld, een kopie van het eerste en het tweede luik van het formulier " AANVRAAG TOT EVALUATIE VAN DE ARBEIDSGESCHIKTHEID " en elk ander document;
3) in geval van ernstige en langdurige ziekte, de aanvraag van het personeelslid alsook de gesloten omslag, voorzien van de vermelding " MEDISCH GEHEIM ", dat elk nuttig document bevat dat de gezondheidstoestand van het personeelslid vaststelt.
Verschijning voor de commissie.
Binnen de dertig dagen na het aanhangig maken van de zaak nodigt het secretariaat van de commissie, bij een aangetekende brief, het betrokken personeelslid uit om voor de commissie te verschijnen voor verhoor of onderzoek.
Deze oproeping vermeldt :
1) de datum van de indiening van de aanvraag;
2)de plaats, de dag en het uur van de zitting, die ten vroegste de dertigste dag na de kennisgeving van de oproeping kan plaatsvinden ( 15/09/2020)
3)de verplichting voor het personeelslid om in persoon te verschijnen;
4) het recht van het personeelslid om zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze (zoals een advocaat, geneesheer, vakbondsafgevaardigde, personeelslid van de politiediensten of iemand anders);
5) de plaats waar het dossier kan worden ingezien evenals de termijn, die minimaal tien dagen bedraagt, gedurende dewelke het kan worden ingezien door de betrokkene of door de persoon die hem bijstaat ;
6) de inhoud van de artikelen IX.II.9 en 10 RPPol.
7).Het personeelslid, eventueel vergezeld van de persoon die hem bijstaat, mag, binnen de vijftien dagen die de verschijning voor de commissie voorafgaan, na afspraak zijn dossier inkijken op het secretariaat van de commissie, gevestigd Ruiterijlaan 2, te 1040 Brussel. Ingevolge deze raadpleging is het hem mogelijk om elk document bij te voegen dat hij nuttig acht (bijvoorbeeld : een recent medisch verslag, röntgenfoto's,...). Deze documenten zullen genummerd worden vooraleer ze toegevoegd worden aan het dossier.
8) Het personeelslid dat niet in staat is zich te verplaatsen om voor de commissie te verschijnen, moet dit staven aan de hand van een medisch getuigschrift. In dat geval kan de commissie, hetzij zich verplaatsen naar de verblijfplaats van de betrokkene om hem ter plaatse te horen of te onderzoeken, hetzij hem ervan te ontslaan zelf te verschijnen en hem toestaan zich door een ander persoon te laten vertegenwoordigen.
8) Op de dag bepaald in de oproeping verschijnt het personeelslid of diens vertegenwoordiger voor de commissie.
9) Behoudens overmacht, wordt bij afwezigheid van het personeelslid of diens vertegenwoordiger, de procedure voortgezet en wordt zij geacht op tegenspraak te zijn gevoerd.
10)Na de zitting ontvangt hij een getuigschrift van verschijning dat ondertekend wordt door alle leden die zitting hebben gehouden.

De commissie mag gebruik maken van alle onderzoeksmiddelen, inzonderheid het inwinnen van het advies van deskundigen en van de overheden.
De commissie doet, bij meerderheid van stemmen, uitspraak binnen de dertig dagen na het sluiten van de debatten.
Ze kan het personeelslid als volgt beoordelen :
- geschikt;
- gedeeltelijk geschikt;
- tijdelijk ongeschikt;
- definitief arbeidsongeschikt.

Beslissing.

De commissie geeft vervolgens, binnen de vijftien dagen en bij een aangetekende brief, kennis van de uitspraak aan het betrokken personeelslid, alsook aan de korpschef, de commissaris-generaal of de door hen aangewezen overheid, de Minister van Binnenlandse Zaken, de burgemeester of het politiecollege, naargelang van het geval.
Beslissing van definitieve ongeschiktheid.

Het personeelslid wordt definitief op pensioen gesteld wegens lichamelijke ongeschiktheid.
Ingangsdatum van het voorlopig of definitief pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid.
Overeenkomstig artikel 117, § 3, van voormelde wet van 14 februari 1961, neemt het pensioen in principe een aanvang op de eerste dag van de maand volgend op :de bekendmaking aan het betrokken personeelslid van de door de commissie in eerste aanleg gewezen beslissing indien het geen beroep heeft ingesteld of indien het beroep heeft ingesteld en de in eerste aanleg gewezen beslissing werd bevestigd

Pensioenaanvraag ten aanzien van de Administratie der Pensioenen.

Indien het personeelslid het voorwerp heeft uitgemaakt van een beslissing van de commissie of van de commissie van beroep, tot oppensioenstelling wegens tijdelijke of definitieve lichamelijke ongeschiktheid, moet een aanvraag tot pensionering gericht worden aan de Administratie der Pensioenen zodat dat personeelslid de betaling van zijn pensioen kan bekomen.
Voor de federale politie wordt deze aanvraag ingediend bij de Administratie der Pensioenen door de dienst stamboek van de directie van de mobiliteit en het loopbaanbeheer (DGP/DPM/Mat), gevestigd Fritz Toussaintstraat 47 te 1050 Brussel.
Voor de lokale politie wordt deze aanvraag ingediend bij de Administratie der Pensioenen door de personeelsdienst.

Ziezo Guido dan heb je hierboven in het kort de procedure en in geel gearceerd de aandachtspunten. Ik hoop dat je hiermee geholpen bent en zicht heb gekregen op de Oppensioenstelling wegens lichamelijke ongeschiktheid
Heb je nog vragen mag je deze steeds stellen.