Op algemene vraag en op aandringen, werd verleden jaar het bier “Broere” tijdens onze maandelijkse koffietafels aangeboden en gesmaakt. De vraag ernaar is toegenomen.
Dat de het goed bevonden werd is aan te nemen: het is een lekker bier.
Aanvankelijk keken wij wat verwonderd: Een bier brouwen ter nagedachtenis van slachtoffers van concentratiekampen!!! Is dat niet wat verregaande?
Na, bij mij enige twijfels daarover weggewerkt te hebben, kan ik het brouwen van een dergelijk bier binnen de VZW beamen. Enkele onder strikte voorwaarde van deze drie punten:
- Het brouwen en het te koop aanbieden, mag niet een doel zijn maar een middel om de doelstellingen van de VZW die daar verantwoordelijk voor is, te bevestigen en uit te dragen.
- Het drinken van het bier mag enkel tot doel hebben om de gruwel van de concentratiekampen in herinnering te brengen, door vooral daarover een gesprek te voeren met de “medeproevers”.
- De opbrengst gaat naar minderbedeelde leerlingen om ook zij de gelegenheid te geven een bezoek te brengen aan concentratiekampen.
Wie kan daar nu iets tegen hebben?
Als deze drie voorwaarden vervuld zijn, moet men toegeven dat het een prachtig, een zeer prachtig initiatief is.
Her verhaal achter “Broere”.
De drijvende kracht is Yves Durnez, zoon van Marcel Durnez.
Vader Marcel overleefde de kampen van Nazi-Duitsland. zijn oudere broers Daniel en Gilbert hebben het niet overleefd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte Marcel, samen met zijn twee broers naar Frankrijk om uit de handen van de Nazi Duitsers te blijven. Ze werden er verraden en opgepakt door de Gestapo. De drie broers verbleven in de concentratiekampen van Auschwitz, Buchenwald en uiteindelijk Flossenbürg.
Op 18 mei 1945 keerde Marcel eindelijk terug naar huis. “Maar helaas zonder zijn broers”, vertelt Yves. “Zij hebben het niet gehaald. Dat heeft hem zijn hele leven achtervolgd...”
Zijn twee broers Gilbert en Daniël zijn in Flossenbürg overleden.
Binnen de vriendenkring VZW Flossenburg is het idee gegroeid om ter nagedachtenis van de broers een bier te brouwen.
Op het etiket staan drie figuren die de drie broers symboliseren. Je vindt er ook een QR-code op terug. Wie die scant met behulp van een smartphone, krijgt in de drie landstalen uitleg over wat de broers Durnez moesten doorstaan.
Eigenlijk is het ongelofelijk wat de Vriendenkring van Flossenbürg allemaal doet om de herdenking levendig te houden. ”De activiteiten die de vzw, de afgelopen twee jaar hebben georganiseerd, brachten heel wat volk op de been.
Met de opbrengst van deze activiteiten wil de VZW o.m. (kans)arme jongeren ondersteunen om de reis naar een concentratiekamp te kunnen maken.
Geniet van een “Broere” en praat met uw gezelschap over de gruwel van de Duitse Nazikampen.
Marcel