Het thema 'aspirantenmobiliteit' zorgt voor veel vragen & ongerustheid.
Onderstaand lijsten wij de meest voorkomende vragen en antwoorden op.

1) Is er nog iets aan te doen of staat deze toewijzing 100% vast dat? Kunnen wij zelf actie ondernemen?

De beslissing door de overheid is gevallen, dus het staat vast.
Maar dit wil niet zeggen dat de aspirant geen contact mag zoeken met de overheid en zijn/haar toekomstige eenheid om hier vragen over te stellen en hun ongenoegen te uiten.

Waar kunnen we terecht met eventuele verdere vragen?

Voor het PLOT is dit bij Luc Vancluysen.  Maar ook aspiranten van andere scholen kunnen bij hem terecht.

2) Kan de normale termijn (3 jaar) naar 1 of 2 jaar herleid worden?

In principe kan men bij een ambtshalve aanwijzing, pas mobiliteit aanvragen na een aanwezigheid van 2 jaar.  Deze termijn, om mee te doen aan de mobiliteit, kan eventueel verkort worden naar 1 jaar, op dat moment te bespreken met de korpschef/diensthoofd/directeur/…  Daarentegen, de termijn om deel te nemen aan de mobiliteit staat los van de aanwezigheidstermijn van 3 jaar.  Dit wil zeggen dat iemand die meedoet aan de mobiliteit, na dat hij de plaats heeft verkregen, nog kan onderhandelen om zijn aanwezigheidstermijn te verkorten (bijvoorbeeld van 3 naar 2 jaar).

!!!Dus opgelet: er is een verschil tussen de termijn (2 jaar) die je aanwezig moet zijn om deel te kunnen nemen aan de mobiliteit en de termijn (3 jaar) die je in de dienst moet blijven vooraleer je effectief mobiliteit kan maken!!! Beide termijnen kunnen ingekort worden mits goedkeuring van de overste.

3) Moeten we verplicht tekenen of kunnen we onder deze toewijzing uitkomen?

Bij een ambtshalve aanwijzing hoef je niet te tekenen, en je kan er ook niet onder uitkomen. (zie antwoord vraag 1)

4) Kan WPL3 (3e 'stage' werkplekleren) in de toegewezen zone?  Is dit aan te raden?

Indien de toekomstige zone vraagt dat de aspirant komt werkplekleren, zal de school hier positief op ingaan na een gesprek en het geven van uitleg over de manier van werkplekleren aan deze zone.  Indien de zone dit niet wil, blijft de aspirant in zijn oorspronkelijk zone werkplekleren.

5) Kan de toegewezen stageplaats iets veranderen aan deze toewijzing?

Je mag het probleem gerust aankaarten in de zone waar je gaat werkplekleren. Helaas gaan zij er vermoedelijk niets aan kunnen veranderen.

6) Mag er onderling gewisseld worden met klasgenoten die nog geen toewijzing hebben gekregen?

Deze vraag zou kunnen gesteld worden aan de overheid.

7) Hoe zit het met de mensen die nog niet ‘afgedeeld’ zijn? Wat kunnen zij nog verwachten?

Aspiranten worden op dit moment van de opleiding (studeren pas af begin april 2018) ‘niet afgedeeld’…  Zij maken ‘mobiliteit’…
Deze mobiliteit wordt weldra (eind december afgesloten) zodat de aspiranten vanaf 1 jan 2018 (4 maanden voor afstuderen) kunnen deelnemen aan de gewone mobiliteit.

8) Is het noodzakelijk om op gesprek te gaan in de toegewezen zone?

Het is zeker aangewezen om op gesprek te gaan in de toegewezen zone!
Door dit te doen krijgt de aspirant al meer inzicht in zijn toekomstige job en krijgt de zone ook een indruk van de aspirant. Ik zou hier ook de wijze waarop de aspirant de plaats heeft toegewezen gekregen bespreken.

9) Waarom komt deze beslissing nu en niet op het einde van onze opleiding?

De aspirantenmobiliteit dient afgerond te zijn vier maanden voor het afstuderen zodat diegene die geen plaats hebben, kunnen deelnemen aan de gewone mobiliteit.
(Zie ook antwoord op vraag 7)