Het NSPV engageert zich om alle aspiranten van de basisopleiding Politieinspecteur (of ze nu lid zijn van onze vakorganisatie of niet) duidelijk en degelijk te informeren, over enkele thema's die hun het meest aanbelangen.  Hiertoe werd een maandelijkse 'aspiranten'-nieuwsbrief in het leven geroepen.
Thema van deze maand: basisuitrusting - functionele kledij - "kledijpunten"

Omzendbrief GPI 65 bepaalt dat de overheid een basisuitrusting ter beschikking moet stellen aan de personeelsleden van het operationeel kader.  Deze uitrusting blijft altijd eigendom van de overheid.  De basisuitrusting mag niet worden omgewisseld, weggeschonken, uitgeleend noch verhandeld worden tussen de personeelsleden onderling en/of tussen de personeelsleden en derden, dan mits toestemming van de bevoegde overheid.

Iedere politieambtenaar en iedere agent van politie wordt geacht te allen tijde te beschikken over een volledige basisuitrusting met uitzondering van de facultatieve stukken.
"basisuitrusting" = alle kledingstukken en hiermede nauw verbonden toebehoren, die ter beschikking worden gesteld van de personeelsleden van het operationeel kader;

Elke aspirant krijgt een “light” basisuitrusting bij aanvang van de opleiding.

Iedere politieambtenaar en agent van politie beschikt over een individuele puntenrekening op dewelke jaarlijks en op cumulatieve wijze de hen toegekende punten worden ingeschreven.  De toekenning van de jaarlijkse dotatie kledijpunten voor de vervanging van de uitrusting in functie van zijn profiel gebeurt via het korps waartoe betrokken politieambtenaar behoort.  De punten op de puntenrekening zijn jaarlijks overdraagbaar en volgen betrokkene bij mobiliteit.  Tevens wordt de basisuitrusting eigendom van de nieuwe werkgever zonder verrekening.

Welke stukken van de basisuitrusting met kledijpunten kunnen aangeschaft worden, is bij KB bepaald.  Er wordt tevens bij de vaste wedde een vergoeding ‘onderhoud uniform’ toegekend voor het onderhoud van de basisuitrusting.

"algemene functie uitrusting" = het geheel van uitrustingsstukken, die geen deel uitmaken van de basisuitrusting en die ter beschikking worden gesteld van de personeelsleden in functie van de hen toebedeelde taken.  Aankoop en onderhoud van de functie uitrusting is volledig ten laste van de werkgever.

Korpschefs kunnen in een (door het BOC goedgekeurd) reglement de vestimentaire voorschriften bepalen.
Zij kunnen tevens akkoord gaan dat men met kledijpunten andere items aanschaft, indien het BOC daarmee akkoord is.

Sommige korpschefs laten toe dat functiekledij met kledijpunten gekocht wordt.  Dat kan eigenlijk niet, want het is in strijd met de welzijnswetgeving.  Maar vallen bepaalde persoonlijk aangekochte stukken, zoals een donkerblauw T-shirt HHOO, nog onder de noemer “functie uitrusting”? ...
Het gaat hier om een "grijze zone" waarbij het NSPV in de betrokken BOC's steeds zal adviseren dat het belang en de wensen van de personeelsleden primeren.

---

Heb je nog vragen, inlichtingen, opmerkingen, suggesties, … wij horen die graag!

Wil je verder correct geïnformeerd blijven en een degelijke ondersteuning genieten?
Word lid van het NSPV, de enige representatieve a-politieke vakorganisatie van, voor en door politiemensen! inschrijvingsformulier