Wij hebben vandaag het voorstel van de overheid opnieuw besproken tijdens de vergadering van het gemeenschappelijk vakbondsfront.


Wij hebben laten weten aan de minister dat we uiteraard bereid zijn om in te gaan op een nieuwe uitnodiging van zodra er ook bereidwilligheid wordt getoond aan de kant van de overheid om deze onderhandelingen ernstig te voeren gekoppeld aan een nieuw voorstel. Dit voorstel dient te beantwoorden aan haar eerdere beloftes om structurele maatregelen op tafel te leggen, en vooral een oplossing te bieden aan de 20 jaar stand-still. Het voorstel dat op tafel ligt voldoet vooral niet aan deze laatste belofte.
Om u een idee te geven, alleen al het respecteren van de loonnorm – waar de overheid zo graag naar verwijst – zou sedert 2001 minstens 24procent opgeleverd hebben. (los van de index uiteraard)
De realiteit is helaas anders en kende de geïntegreerde politie sedert 2001 geen enkele structurele loonsverhoging.
Hetgeen men nu op tafel legt is ruim onvoldoende om een oplossing te bieden aan de 20jaar stand-still. Voor de meeste betrokkenen zou het voorstel om en bij de 35 à 40euro netto per maand bedragen. Dergelijke bedragen staan ver af van het oorspronkelijk beoogde en zal vooral weinig bijdragen tot het effectief aantrekkelijker maken - en de herwaardering - van de functie.
Ook wat de kwalitatieve onderhandelingen betreft, hebben we sterke twijfels of dat alle voorgestelde statuutswijzigingen zullen bijdragen aan het attractiever maken van de functie. In tegendeel, vele personeelsleden zullen bepaalde maatregelen ongetwijfeld ervaren als het verder afbreken van verworven rechten en het statuut.
In afwachting van een nieuw initiatief van de overheid hebben we ondertussen beslist om in afwachting van een constructief en welwillend antwoord op onze vragen, alle deelnames aan het reguliere onderhandelingscomité, hoog overlegcomité en werkgroepen vanaf 12 mei 2021 tijdelijk op te schorten
Dit is een eerste signaal in aanloop naar bredere acties. Wij kijken echter uit naar een constructief antwoord en een voorstel dat een voldoende basis geeft om onderhandelingen – die naam waardig – te kunnen opstarten.

Carlo MEDO 

NSPV

 Vincent HOUSSIN 

VSOA Politie

 Joery DEHAES 

ACV Politie

 Luc BREUGELMANS 

ACOD-LRB

ATO-TOOL NSPV 2024

Uw diensturen bijhouden, gratis voor iedereen.
Download hier.