Gisteren, 25 februari 2016, ontving het NSPV een mail met de aanvraag tot afwijking van de arbeids- en rusttijden, met daarbij de risicoanalyse van CSD West-Vlaanderen, in het raam van operatie "MEDUSA GRENS", over het uitvoeren van effectieve grenscontroles om te vermijden dat transmigranten vanuit het Franse Calais naar België oversteken en creatie van tentenkampen in de kuststreek tegen te gaan.

 

 

De DIRCO vraagt aan de minister afwijkingen op de arbeids- en rusttijden.

Meer concreet de mogelijkheid om:

  • de maximum arbeidsduur van 10 uur per dag en 50 uur per week te overschrijden;
  • de minimum rustduur van 11 uur tussen de diensten in te korten;
  • de verplichting van 2 dagen ononderbroken rust na 10 opeenvolgende dagen te hebben gewerkt te schrappen.

Het NSPV vindt dit er echt over. Dat toelaten, zet de deur open om mensen langer dan 10 uur te laten werken, minder dan 11 uur te laten rusten en de mogelijkheid onbeperkt lang na elkaar te laten werken zonder een dag rust. Bovendien wordt de einddatum niet vastgelegd, maar spreekt men van onbepaalde tijd met een voorlopig ingeschatte einddatum tot 18 maart.

Het politiestatuut voorziet reeds een zeer flexibele arbeids- en rusttijden regeling met als basis de EU richtlijnen (93/104/EG van de raad en 2003/88/EG van de raad en het EU parlement, deze richtlijnen zijn omgezet naar Belgisch recht en dus van toepassing). Wat hier nu gevraagd wordt is een “Carte Blanche” waarvan de grenzen, intenties en modaliteiten onbekend zijn. De bijgevoegde risicoanalyse somt onvoldoende maatregelen op om het welzijn van het personeel te garanderen. De maatregelen op basis van de gevonden risico's zijn juist de belangrijkste factor, ze moeten uitgevoerd, gecontroleerd en bijgestuurd worden. Het ontbreken van een plan van aanpak die het welzijn en de grenzen van de gevraagde overschrijdingen of verkortingen toelaat vinden we niet terug. We zitten met veel vragen zonder antwoord, o.a.:

  • Wordt er voldoende rekening gehouden met de specifieke effecten en risico's eigen aan langdurige inzet, nachtwerk en verkorte rustmomenten?
  • Was er echt geen andere mogelijkheid? We hebben daarover geen motivatie gezien.
  • Hoe zit het met de logistieke ondersteuning en de huisvesting?
  • De medische en psychosociale ondersteuning?

Het NSPV kan onmogelijk akkoord gaan met deze aanvraag en heeft onmiddellijk een negatief advies uitgebracht.

De bevoegde overheid en de hiërarchische lijn dienen er zich bewust van te zijn dat bij het minste incident of accident men juridisch kan aangesproken worden. De overheden en hiërarchische lijn nemen hier een zwaar juridisch risico.

Graag roepen we dan ook onze betrokken leden op om hun ervaringen aan ons over te maken zodat we onze standpunten met voldoende voorbeelden kunnen staven. Uw wedervaren kunt u mailen naar bs@nspv.be met in het onderwerp “MEDUSA”.

ATO-TOOL NSPV 2024

Uw diensturen bijhouden, gratis voor iedereen.
Download hier.