Aan onze leden,

Op dit moment staan onze medewerkers onder grote druk wat betreft de toekomstige ontwikkelingen van de “DEWEVER super-note”. Vooral de leden die niet hebben deelgenomen aan de NAVAP-regeling, die nog steeds wordt ondersteund door het NSPV, en die zijn blijven werken na hun vroegste pensioendatum, maken zich zorgen. Een netelige kwestie is hoe het pensioen in de toekomst zou kunnen worden berekend, en sommigen houden vast aan de datum van 1 januari 2025. Zal de loopbaan die in aanmerking wordt genomen voor de berekening van het pensioen worden geteld over een periode van 10 jaar (zoals nu het geval is) of zal deze worden berekend over een periode van 20 jaar? De onderhandelingen onder leiding van formateur DE WEVER  bevinden zich nog in de beginfase, dus er is op dit moment niet voldoende concrete informatie beschikbaar over hoe de toekomstige pensioenregeling eruit zou kunnen zien. De onderhandelingen zijn complex en gaan over verschillende onderwerpen, waaronder pensioenen, maar er is nog geen definitieve beslissing of gedetailleerd plan aangekondigd. Pas als de onderhandelingen verder gevorderd zijn en de politieke keuzes duidelijker zijn, zullen we een beter idee hebben van wat er precies zou kunnen veranderen in het pensioenstelsel. We kunnen dus ook niet communiceren wat we niet met zekerheid weten, en onze leden onnodig ongerust maken zit niet in het DNA van  jullie vakbond. Het NSPV luistert echter aandachtig en zodra we concrete informatie hebben, zullen we die doorgeven.

We willen graag een paar misverstanden over pensioenberekeningen uit de weg ruimen:

1. Het belangrijkste cijfer voor de berekening van het pensioen is de referentiewedde. De referentiewedde wordt momenteel verkregen door alle schalen van de afgelopen 10 jaar bij elkaar op te tellen, d.w.z. over een periode van 120 maanden, en hiervan het gemiddelde te nemen.

Voor de berekening van deze referentiewedde geldt enkel het barema, GEEN vergoedingen, overuren, maaltijdcheques enz.(NB: voor 1 INP, de leden die momenteel in B5 zitten met 29 dienstjaren, is dit salaris nu €28.609 in oktober, en zal het nog verder worden verhoogd door een salarisverhoging. In 2019 en daarvoor was het barema echter lager en wordt het gemiddelde van al deze salarisschalen de referentiewedde. Voor mensen die in 2025 met pensioen gaan, loopt de periode dus van 2015 tot 2025.

Overgangsmaatregel: Ben je geboren vóór 1 januari 1962? In dat geval is uw referentiewedde de gemiddelde wedde vanuw laatste 5 loopbaanjaren (of je hele loopbaan als die geen 5 jaar omvat).

 

2.  De loopbaanduur of het aantal aanneembare diensten. Voor de politie is de gunstige loopbaanduur nog steeds 450 maanden of 37,5 jaar. Als je deze loopbaanduur hebt bereikt, wordt je pensioen berekend aan een volledige loopbaan van 100%. Als je minder dan 450 maanden bij de politie hebt gewerkt, wordt je pensioen verlaagd. Je hoeft dus niet 45 jaar bij de politie te hebben gewerkt om een volledig pensioen te ontvangen. Dit komt door de voordelige 1/50 loopbaanbreukwaarvan de geïntegreerde politie nog steeds kan genieten. De standaard loopbaanbreuk voor de berekening van het rustpensioen van ambtenaren is 1/60. 

Met deze loopbaanbreuk van 1/60 wordt een “volledig pensioenbedrag” (d.w.z. het relatieve maximale pensioenbedrag, d.w.z. 3/4 van de referentiewedde) pas bereikt na 45 dienstjaren. Door de voordelige loopbaanonderbreking bereiken politieambtenaren hun volledige pensioen dus 7,5 jaar eerder dan ambtenaren.

Tot slot moeten we als vakbond dus de belangen van onze leden blijven behartigen, niet alleen als de periode voor de berekening van het pensioen wordt verlengd van 10 naar 20 jaar, maar ook om ervoor te zorgen dat de gunstige loopbaanbreuk van 1/50, waarvan we nu nog kunnen genieten, niet worden gelijkgesteld aan die van 1/60-ambtenaren, wat zou betekenen dat we geen volledige loopbaan zouden hebben en dat ook in dit geval een verlaging van het pensioen zou worden toegepast.

Het NSPV blijft de ontwikkelingen op de voet volgen en zal iedereen informeren zodra we concrete informatie hebben. In de tussentijd blijven de communicatielijnen met de belangrijkste spelers in dit debat open. Het NSPV blijft zich volledig inzetten om de belangen van politiemedewerkers te beschermen en een eerlijk pensioen te garanderen. We zullen nauw samenwerken met politici en alles doen wat in ons vermogen ligt om ervoor te zorgen dat de stem van de politie wordt gehoord.

Het NSPV onderhandelt uitsluitend voor werknemers bij de politie en niet voor andere ambtenaren.

Onze prioriteit is en blijft de bescherming van een fatsoenlijk pensioen voor al onze leden bij de politie.

ATO-TOOL NSPV 2024

Uw diensturen bijhouden, gratis voor iedereen.
Download hier.