Deze morgen verscheen in de krant Het Laatste Nieuws en De Morgen een artikel met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling voor de ambtenaren.

Deze artikels kun je vinden op de onderstaande link.

Het is duidelijk dat de regering streeft naar een ander pensioensysteem voor het openbaar ambt. De grote krachtlijnen zijn gebaseerd op een totaal ander systeem dan het huidige systeem.

Even een korte schets.

De wettelijk pensioenleeftijd ligt nu op 65 jaar, in 2025 wordt dat 66 jaar en in 2030 zal het 67 jaar zijn. Het is de bedoeling van de regering om het nieuwe pensioensysteem te baseren op “punten” waardoor de lengte en de zwaarte van de loopbaan meer bepalend zullen zijn dan de leeftijd wanneer men kan stoppen. In 2025 gaat het puntensysteem in werking treden. M.a.w. een “zwaar” beroep zal meer punten opleveren. Meteen ontstaat de vraag wat is de definitie van “zwaar”.

Het nationaal pensioencomité heeft in 2016 voor het openbaar ambt 4 criteria weerhouden om dat te definiëren en daarop de verdere debatten te enten.
Deze criteria zijn:

  • emotioneel belastend werk
  • fysiek zwaar werk
  • moeilijke uurroosters, zoals ploeg- en nachtwerk
  • een risicovolle job

Zoals men in de media kan lezen werd er gisteren een doorbraak bereikt met de vakbonden. Wanneer men minstens 5 jaar een zwaar beroep heeft uitgeoefend in zijn loopbaan zal men ten vroegste op pensioen kunnen op zijn 60ste. Dat zou de ondergrens zijn. Onmiddellijk moeten we erbij zeggen dat de beroepscategorieën die aan één of meerdere criteria voldoen nog niet zijn bepaald. De politie komt hoogstwaarschijnlijk in aanmerking voor deze regeling.

Een beroepscategorie die tegelijk aan meerdere categorieën voldoet gaat meer punten krijgen per jaar dan een andere. Daarmee zal het nu gehanteerde systeem van preferentiële tantièmes worden afgebouwd. Tevens zal wie langer werkt ook een beter pensioen krijgen dan wie stopt op de vroegst mogelijke datum.
De minister van pensioenen gaat de teksten voorleggen aan de ministerraad ter goedkeuring.

Het is duidelijk dat er nog vele vragen onbeantwoord zijn, enkel het kader ligt vast. Vragen zoals;

  • welke ambten zullen onder categorie zwaar beroep vallen, en met hoeveel criteria,
  • hoeveel punten zal het ambt van politieambtenaar opleveren,
  • hoe gaat men de transitieperiode tussen het huidig en het nieuwe systeem aanpakken,
  • hoeveel pensioen zal verworven kunnen worden en op welke leeftijd,
  • enz...

Allemaal vragen waarop ook het NSPV momenteel het antwoord niet weet, want al deze punctuele zaken moeten in toekomst nog onderhandeld worden. Iedere verdere ontwikkeling zal door ons worden gecommuniceerd . De enige zekerheid momenteel is, dat het huidige systeem plaats zal ruimen voor een ander pensioensysteem. Als NSPV zullen we nu en in de toekomst blijven strijden voor het meest mogelijke gunstige systeem.