Ondanks ons verzoek aan de burgemeester Kurt Vanryckeghem om de bijzondere politieraad openbaar te houden, werd dit verzoek genegeerd. Men zal overgaan tot een besloten zitting.
Transparantie in deze kwestie is belangrijk om het vertrouwen in de organisatie te versterken, in het omgekeerde geval zal dat alleen maar argwaan wekken bij het personeel, wat een hypotheek zal leggen op het ontwikkelen van duurzame maatregelen ter verbetering.
Er is een substantieel tekort aan personeel, met als gevolg:
- Politietaken komen in het gedrang
- De veiligheid van de politiemensen en de burger zijn in gevaar
- Talrijke medewerkers zijn reeds langdurig ziek
- Politiemensen dienen langdurig na elkaar te werken – meer dan 30 dagen – om toch de taken te kunnen waarnemen met als gevolg nog meer zieken. Dit is dus een vicieuze cirkel.
Deze toestand moet op korte termijn snel verbeteren. Als men weet dat de kostprijs per inwoner voor de werking in de politiezone MIRA lager ligt dan in de omliggende zones is er volgens ons zeker marge om te investeren in de politie.
Tevens vragen we ook dat er zeer snel werk wordt gemaakt van een nieuw politiekantoor voor iedereen. De bestaande versnippering zorgt voor veel inefficiëntie.
Als laatste willen we ook dat de interne communicatie en het HR-beleid dringend verbetert.
Een besloten zitting om de medewerkerstevredenheid enquête te bespreken in de politieraad is een schoolvoorbeeld van hoe de interne communicatie NIET moet. We betreuren dit ten zeerste, daarom heeft het NSPV besloten om bij hoogdringendheid een bijzonder overleg met de overheid samen te roepen.
Ook het ACV-politie steunt ons hierbij.
Benny Lavaert, Provinciaal voorzitter NSPV
Benny Staelens, Vast afgevaardigde W-VL NSPV