Het NSPV engageert zich om alle aspiranten van de basisopleiding Politieinspecteur (of ze nu lid zijn van onze vakorganisatie of niet) duidelijk en degelijk te informeren, over enkele thema's die hun het meest aanbelangen.  Hiertoe werd een maandelijkse 'aspiranten'-nieuwsbrief in het leven geroepen.
Thema van deze maand: het selectiegesprek

Als aspirant inspecteur zal je binnenkort bij één of meerdere PZ of federale diensten op gesprek gaan om een selectiejury ervan te overtuigen jou als nieuw personeelslid aan te werven.

Ook later in uw carrière bij de Belgische Politie kan het zijn dat je ‘mobiliteit’ wenst te maken naar een andere PZ of dienst, ook dan zal je uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.

Maar hoe verloopt zo’n selectiegesprek?  Wat moet ik mij hierbij voorstellen?  Wat kan ik verwachten?  Hoe kan ik mij voorbereiden?

Er van uitgaande dat je solliciteert om daadwerkelijk aangeworven te worden, spreekt het voor zich dat je jezelf zo gunstig mogelijk wil voorstellen.  Uitermate belangrijk hierbij is dat je je niet anders voordoet dan je bent.  Dat kan even lukken maar uiteindelijk is de kans zeer groot dat je door de mand valt.  Wees dus jezelf!

De selectiecommissie zal steeds bestaan uit een voorzitter, meestal is dat de korpschef die zich laat bijstaan door één of meerdere collega’s zoals de dienstchef van de directie waarvoor je solliciteert.  Er zal ook een secretaris aanwezig zijn die het verloop van het selectiegesprek notuleert.  Ook vertegenwoordigers van de representatieve vakorganisaties mogen selectiegesprekken bijwonen.

Deze syndicale afgevaardigden mogen het selectiegesprek enkel ‘waarnemen’, ze mogen tijdens het gesprek dus niet tussenkomen of vragen stellen.  Na het gesprek kunnen ze wel ‘onregelmatigheden’ laten notuleren in het verslag.  Zij gaan er hoofdzakelijk op toezien dat het selectiegesprek eerlijk verloopt en dat alle kandidaten gelijkwaardig behandeld worden.

Elk selectiegesprek is anders, wat het zeer moeilijk maakt om een algemene ‘strategie’ uit te schrijven om succesvol te solliciteren.  Ik probeer toch enkele krachtlijnen mee te geven.

Verzorg je uiterlijk!  Opdagen in een half of slordig gedragen uniform geeft een slechte eerste indruk.  Je krijgt meestal geen kans meer om een eerste indruk te verbeteren.

Wees kordaat & assertief maar ook niet te zelfzeker, met het gevaar ‘verwaand’ of ‘betweterig’ over te komen.

Bereid je goed voor!

Ik geef U tot slot nog een bloemlezing van veel gestelde vragen op selectiegesprekken.

Stel jezelf voor.  Wie ben je, wat heb je gestudeerd, heb je al werkervaring?  Ben je gehuwd, kinderen, vriendin?  Wat zijn je hobby’s?  Welke sport beoefen je, teamverband?  Recreatief of competitie?

Stel jezelf voor adhv 2 sterktes en 2 verbeterpunten?  Kies als verbeterpunt iets waar je al aan het werken bent en dus eigenlijk geen zwakte meer is.  Wees wel eerlijk want van zodra men beetje doorvraagt, zal anders je vlug door de mand vallen.  Weet dat de jury die jou interviewt meestal doorwinterde politiemensen zijn, die meestal beschikken over een goede mensenkennis en ervaren zijn in het 'lezen van mensen'.

Waarom wou je politieman/vrouw worden?  Waarom kies je voor onze PZ? 

Ken je de PZ? Wat is je affiniteit met de PZ en/of de gemeente(n) waarin ze gevestigd is.  Ken je de werking & structuur van de dienst waarvoor je solliciteert?  De werkuren, dienstplanning?

Hoe heb je je voorbereid op dit gesprek?  Website bezocht, ZVP doorgenomen, folder gelezen, infosessie gevolgd, bezoek gebracht aan de PZ, met KC gesproken, met collega’s gesproken, beroepenvoorlichters van de PZ, …

Ben je actief op sociale media?

Vervolgens zal men jouw theoretische en praktische kennis toetsen adhv één of meerdere ‘casussen’, aangevuld met enkele ‘kennisvragen’.  Hiermee kan je aantonen dat je de theorie beheerst maar vooral dat je deze kan toepassen in de praktijk.

---

Heb je nog vragen, inlichtingen, opmerkingen, suggesties, … wij horen die graag!

Wil je verder correct geïnformeerd blijven en een degelijke ondersteuning genieten?
Word lid van het NSPV, de enige representatieve a-politieke vakorganisatie van, voor en door politiemensen! inschrijvingsformulier