De staking betreft volgende diensten en data:

Elk personeelslid betrokken bij het Medusaplan, zowel van de federale als de lokale politie, evenals de AIG, de VCPL en het sociaal secretariaat.

De staking begint op zaterdag 2 april 2016 om 00:01 uur en zal eindigen op 30 april 2016 om 23:59 uur. In die periode kan de staking alle mogelijke vormen aannemen

 

De redenen aan de basis van deze stakingsaanzegging:

Voorgeschiedenis:

Op woensdag 10 februari 2016 zijn op het hoog overlegcomité over de versnelde invoering van het "Kanaalplan", heel wat vragen aangekaart waarop de overheid geen uitvoering antwoord kon geven.

Daarom dient het gemeenschappelijk front op donderdag 11 februari 2016 een (eerste) stakingsaanzegging in over dit punt.

Op vrijdag 19 februari 2016, na een uiterst moeizaam verlopen hoog overlegcomité van de politiediensten, werden verschillende beloften gedaan. De vakbonden trekken ter zitting hun stakingsaanzegging in, omdat ze meenden dat die beloften voldoende waren maar vooral omdat we de belofte hadden gekregen dat er systematisch voor toekomstige "acties", een sociale dialoog zou worden gevoerd met de sociale partners en dat er vooraf overlegd zou worden.

Helaas moeten we vaststellen dat ondanks die beloften, heel de politieorganisatie in snelheid werd genomen door de politieke beslissing van 23 februari 2016 om de operationele capaciteit van het "Medusaplan" (actie die enkele maanden terug werd ingevoerd en die we geenszins in vraag stellen!) op te trekken. Met als gevolg het miskennen van de sociale dialoog en van het overleg vooraf, nog maar eens.

Op het overlegcomité van woensdag 2 maart 2016 hebben de vakbonden enkel maar kunnen betreuren dat ze nog altijd geen antwoord kregen op hun terechte vragen en erger nog dat er een gebrekkige voorstelling werd gegeven van de risicoanalyse op het vlak van het welzijn en ook van de veiligheid. Met, kers op de taart, een negatief advies in die zelfde (nochtans gedeeltelijke) analyse wat betreft het verderzetten van een aantal taken in het kader van die operatie.

Ondanks een unaniem negatief advies van de vakbonden om die taken verder te zetten omdat de politiemensen zo worden blootgesteld aan risico's waarvoor de preventiemaatregelen onbestaande zijn, heeft de overheid besloten om door te gaan met de operatie en om zo snel mogelijk elementen van antwoord te bezorgen.

Dit is voor ons een breekpunt op het vlak van het vertrouwen dat wij nochtans bereid waren te geven.

Ook al zijn we ons bewust van de risico's die de politiemensen op het terrein lopen, maar onrechtstreeks ook de burgers, van de impact op de psychosociale en fysieke last bij de politiemensen op korte termijn en ook van de budgettaire impact voor de politiezones (vb: heel lange dienstprestaties voor de versterking, vervanging in de zones van de collega's gemobiliseerd door andere zones, waarbij de overuren ten laste zijn van de aangesproken zones, enz....), kunnen we enkel maar onze verantwoordelijkheid opnemen en een stakingsaanzegging indienen.

De representatieve vakbonden NSPV - VSOA - ACV onderstrepen ook dat ze niet langer kunnen aanvaarden om op die manier te worden behandeld, goed wetende dat ze al het personeel op het terrein vertegenwoordigen.