Juridische overwinning voor politieagenten die slachtoffer zijn van geweld op het werk: een belangrijke stap na een lange strijd

 

Een uitspraak van het Hof van Beroep in Luik markeert een cruciale stap in de erkenning van de rechten van politieagenten die slachtoffer zijn van geweld op het werk. De zaak dateert van een incident in 2019, waarbij twee van onze leden tijdens hun dienst werden aangevallen. Ondanks de ernst van deze daad zijn geweldsincidenten tegen de politie lange tijd verwaarloosd door justitie en de maatschappij. Deze uitspraak vertegenwoordigt dus een belangrijke overwinning voor het beroep.

 

Het hof heeft bevestigd dat slachtoffers van geweld op het werk nu rechtstreeks een forfaitaire schadevergoeding kunnen eisen op basis van artikel 32 decies van de wet op het welzijn op het werk bij de strafrechtelijke rechtbanken. Deze beslissing gaat verder dan alleen schadevergoeding: het creëert rechtspraak die de positie van politieagenten in dergelijke onaanvaardbare situaties versterkt.

 

Dit vonnis is een essentiële erkenning van de gevaren waarmee onze leden worden geconfronteerd in de uitoefening van hun functie. Jarenlang zijn gevallen van geweld tegen politieagenten vaak onvoldoende behandeld. Deze uitspraak belicht het belang van een betere bescherming voor degenen die dagelijks hun leven riskeren om de openbare veiligheid te waarborgen.

 

Dankzij deze rechtspraak kunnen politieagenten nu niet alleen sneller en eerlijker schadevergoeding krijgen, maar zullen ook hun rechten beter worden gerespecteerd. Het is een krachtige boodschap aan degenen die denken dat geweld tegen de politie zonder gevolgen zal blijven.

 

Het NSPV is blij met deze vooruitgang en zal zijn leden blijven steunen in hun pogingen voor betere bescherming. We hopen dat deze uitspraak de basis zal vormen voor andere toekomstige beslissingen om de rechten van de ordediensten tegen geweld te versterken. We houden u op de hoogte van de volgende ontwikkelingen.

ATO-TOOL NSPV 2024

Uw diensturen bijhouden, gratis voor iedereen.
Download hier.