Vrijdag 02/02/2018 tijdens de NSPV-infonamiddag te Oudenaarde vernamen we van een regeringspartij – bij monde van NVA volksvertegenwoordiger Koenraad Degroote – dat zij alvast geneigd zijn om de job van politie te aanschouwen als zwaar beroep voor wat betreft het pensioendossier.

Tussen de gezegdes door konden we ook opmaken dat de pensioenleeftijd alsook de pensioenberekening nog wijzigingen zullen ondergaan. Ook begrepen we door de eigenheid van de politieopdrachten er steeds een afzonderlijk politiestatuut nodig blijkt; doch dat er een vereenvoudiging dient te komen qua vergoedingsstelsel. Het NSPV zal hierbij steeds waakzaam blijven dat de politieambtenaar geen “loonverlies” dient te lijden. Daarnaast zal het NSPV ook nooit aanvaarden dat een groep of kader een vergoeding dient in te leveren ter financiering van een nieuw stelsel voor anderen. Het NSPV is hierin duidelijk door de Overheid erop te wijzen dat ze hiervoor bijkomende budgetten dient te voorzien.

Voor de politicus betekent ook een schaalvergroting niet a priori een ‘besparingsmaatregel’.

Prof Dr. Jelle Janssens gaf ons dan een toelichting over zijn studie naar de haalbaarheid van een schaalvergroting binnen het politielandschap. Dit blijkt niet zo’n gemakkelijke oefening te worden gezien de 4 bestaande parameters afgetoetst worden. Zo lijkt een ‘copy-past’ van de veiligheidszones niet zo evident te zijn. Dient niet eens gekeken te worden naar een eenvormigheid over de verschillende actoren heen zodat dat burgemeesters niet 4 verschillende samenstellingen kennen van ‘samenwerkingen/protocols’. Kan dit alles niet uitgewerkt worden zodat één en dezelfde groep burgemeesters verschillende organen vertegenwoordigen zoals de veiligheidszone, de politiezone, ... Op onze vraag gaf de Prof. Dr. Jelle Janssens het getal 400 mee als een minimum-bezetting voor een ‘leefbare’ en ‘werkbare’ politiezone om zo te voldoen aan de basisfunctionaliteiten. Hij sprak zich echter niet open uit over centralisatie of decentralisatie van bepaalde diensten/functies. Hij heeft daar wel een visie over gezien er oog moet zijn voor aanrijtijden en dicht bij de bevolking staan; doch die beslissing dient ingevuld te worden door de nieuwe zonechef.

Al bij al een leerrijke namiddag.

Bekijk enkele foto's via deze link: https://www.facebook.com/infonamiddagoudenaarde 

Weet dat die items ook nog eens aan bod komen tijdens de infonamiddagen van de afdeling Gent op 23/02/2018 en van de afdeling Dendermonde op 09/03/2018.

Met syndicale groeten

Koen Anraed                                                                                                                                                                                         Provinciaal Voorzitter Oost-Vlaanderen