Het NSPV steunt de stakingsaanzegging van het VSOA
De staking betreft volgende diensten en data:
Het voltallig personeel van het CIC Oost-Vlaanderen.
De staking zal aanvang nemen op 26/03/2016 om 0:00uur en eindigen op 26/04/2016 op 23:59uur. In deze periode kan de staking allerhande vormen aannemen.
De redenen aan de basis van deze stakingsaanzegging:
Na de stakingsaanzegging van verleden jaar werden verschillende engagementen genomen door de overheid. Doch deze werden niet uitgevoerd.
- Er werden effectief 3 plaatsen voor Inp opengesteld in mobiliteit (5 geïnteresseerden — 4 lokale en 1 federale). Er vond een selectie plaats, waarbij de kandidaten daadwerkelijk geschikt werden bevonden, doch blijkbaar werd het dossier later geblokkeerd waardoor er uiteindelijk niemand van de geselecteerden mobiliteit naar het CIC maakte.
- Er werden effectief bijkomende 2 plaatsten Calog opengesteld in mobiliteit. Er waren 2 kandidaten, 1 lokaal en 1 federaal. Ook daar heeft nog niemand mobiliteit gemaakt en blijkt het dossier geblokkeerd.
- Twee van de drie GRG'ers hebben reeds mobiliteit gemaakt. De derde vertrekt met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid bij een volgende mobiliteit.
- Door het algemene ongenoegen bij het personeel dreigt de kleine versterking die de fase 4 van de optimalisatie belooft, geheel of zeker gedeeltelijk verloren te gaan door collega's die deze mobiliteit wensen te gebruiken om het zinkende schip te verlaten
- Ook de toestand op het secretariaat is belabberd. Het werk van 4 dient uitgevoerd te worden door 1,5 FTE. Dit niettegenstaande er een mogelijke oplossing voor handen is. Een personeelslid — oorspronkelijk in vervanging van een loopbaanonderbreking - diende in bovental te gaan werken op het AIK.
- Het blijkt nu ondertussen dat de beslissing werd genomen om op bepaalde tijdstippen bepaalde werkposten te sluiten omwille van het personeelstekort. Daardoor wordt de werklast verdeeld op de resterende werkposten waar de werkdruk reeds te hoog was.
- Kortom kan men stellen dat de toestand nog slechter is dan de toestand van september 2015, en daardoor onhoudbaar is geworden. Men probeert de toestand te kalmeren door lapmiddeltjes (CIK) in te voeren die geen oplossing zijn voor het probleem en soms zelfs totaal verlies zijn van capaciteit voor alle betrokken diensten. Met de actuele 44 FTE zijn en blijven we ver van de door de overheid zelf vooropgestelde nodige 68 FTE
- De ontgoocheling bij ons, maar vooral het personeel, is groot gezien de niet nagekomen beloftes en engagementen. De psychosociale belasting en de werkdruk is te groot waardoor demotivatie wordt gecreëerd. Het gebrek aan capaciteit zorgt er tevens voor dat de werkkwaliteit niet meer kan gegarandeerd worden.
- Niet alleen de werkdruk op de 'stations' is veel de hoog, maar de veiligheid van de medewerkers op het terrein komt in het gedrang. De calltaker moet immers meer ploegen op hetzelfde kanaal voor zijn rekening nemen waardoor het netwerk frequenter belast wordt. Er zijn teveel ploegen aan één werkstation verbonden!
Daarom eisen we een structurele oplossing en een uitvoering van de eerder genomen engagementen van de overheid voor het prangend personeelstekort op het CIC Oost-vlaanderen.