Zoals elk jaar was ook 2017 een bewogen jaar voor de syndicale werking in Brussel. Sta mij toe jullie even toe te lichten hoe NSPV Brussels Hoofdstedelijk Gewest gestructureerd is.

Aan het hoofd van dit Gewest staat ondergetekende samen met de Provinciale Raad. Deze is samengesteld uit actieve personeelsleden uit jullie diensten. Het betreft zowel leden van de lokale politie, de federale politie alsook leden van het calog personeel en gepensioneerden. Elkeen heeft zijn eigen inbreng en verantwoordelijkheid in deze Raad. Zij staan in voor het implementeren van de politiek van het NSPV en zij worden hierin bijgestaan door een permanent afgevaardigde die exclusief voor dit gewest werkt.

Binnen het gewest zijn wij opgesplitst in 4 grote zuilen namelijk de lokale zuil, federale zuil, zuil calog en zuil gepensioneerden. Elke zuil beschikt over een voorzitter en een team van gemotiveerde opgeleide afgevaardigden. Zij staan allen in voor de dagelijkse syndicale werking, bijstand van de personeelsleden op vlak van tucht, persoonlijke zaken, ze zetelen in de basis overlegcomités en welzijnscomités, ze zetelen in werkgroepen, nemen deel aan plaatsbezoeken, ze leveren technische bijstand in nationale dossiers, technisch advies in allerhande commissies, ze nemen deel als expert aan hoog overlegcomités en onderhandelingscomités, …

Dit zijn maar enkele van de taken waarmee uw afgevaardigde u ten dienste is. Wij werken heel hard aan de motivatie en de syndicale drive van deze mensen om u de vertrouwde service te kunnen bieden. Daarom investeren wij binnen het gewest ook in de specialisatie van onze afgevaardigden door hen tal van opleidingen ter beschikking te stellen. Deze specialisatie is een absolute noodzakelijkheid om u op een professionele manier ten dienste te zijn.

Elke afgevaardigde zal u met raad en daad bijstaan in elke problematiek die u ooit zou kunnen tegenkomen in uw carrière. Een persoonlijke en kwalitatief hoogstaande bijstand, dat is wat wij u willen aanbieden. Ik kan u garanderen dat dit in het enorme kluwen van de geïntegreerde politie een uitdaging van formaat is. Door het nieuw doorgedreven en gemoderniseerde opleidingsplan van het NSPV proberen wij een optimale bijstand te garanderen, ook in heel moeilijke dossiers.

Is dit een garantie op resultaat? Ik ga u eerlijk antwoorden... Neen... Wat wij wel garanderen is dat wij alles uit de kast halen om een zo goed mogelijk resultaat te behalen in uw belang. Commentaren en kritieken, ja die zijn er... En terecht! Daar hecht ik als Provinciaal Voorzitter weldegelijk veel belang aan. ALLE commentaren en kritieken worden door mij persoonlijk ter harte genomen om bij te kunnen sturen waar dit nodig is met enkel één doel voor ogen... Een nog betere service aan jullie verlenen!

Het jaar 2017 is voor ons een jaar van modernisering geweest. De informatisering van onze systemen was een absolute noodzakelijkheid om onze bijstand nog performanter te maken. De creatie van een heel uitgebreide databank maakt het naar de toekomst mogelijk om onze afgevaardigden alle middelen ter beschikking te stellen die zij nodig hebben om uw belangen te behartigen. Deze tool, en daarvan ben ik overtuigd, zal een meerwaarde betekenen in het modern syndicalisme waarvoor het NSPV staat. Het opleidingsplan dat dit jaar zijn start heeft genomen, zal in 2018 zijn vervolg kennen. Het doel van deze opleidingen is, om u op korte termijn, een professionele en persoonlijke bijstand te geven. NSPV 2.0 heeft zijn intrede gedaan en u zal het geweten hebben!

 

Zoals u allen reeds in de wandelgangen hebt vernomen liggen er tal van dossiers op tafel die door de regering worden bestudeerd. Op elk vlak toetst de regering zijn eigen ideetjes af. Is dit nieuw? Helemaal niet. Alles wat nu op tafel ligt werd reeds weerhouden in het regeerakkoord. Daarnaast moet ontegensprekelijk het verslag van de commissie van pensioenen gelezen worden. Als u beide teksten analyseert dan weet u wat deze regering in gedachten heeft voor de politiediensten. Het NSPV heeft ook de analyse gemaakt van de intenties van deze regering. Wij hebben ons terzake voorbereid en volgen elke beweging minutieus met een uitgebreid team van specialisten en juristen. Er gaat een bijzonder moeilijke tijd aanbreken. Dat staat vast! Het NSPV zal via al haar kanalen u informeren, uw raad vragen en zo goed als zeker ook uw actiebereidheid stimuleren! Wij zullen beroep op jullie doen! Wij zullen jullie raadplegen! Wij zullen tot actie overgaan samen met jullie!

 

Ik wil niemand angst aan jagen maar ik ga ook niemand vertellen dat alles goed zal gaan in 2018. Wat ik jullie wel zeg is dat wij er alles aan doen om onze statutaire verworvenheden maximaal te vrijwaren opdat onze politie in de beste omstandigheden zijn werk kan doen. Dat is mijn doelstelling voor 2018. Dat is de doelstelling van het NSPV. Daarvoor hebben wij jullie nodig. Daarvoor moeten wij in 2018 samen sterk staan!

Ik wens jullie allemaal van harte prettige eindejaarsfeesten!

 

Mario Thys

Provinciaal Voorzitter

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

NSPV