De covid-19 crisis bracht dagelijks een leger politieagenten op de been die, zowel in uniform als in burgerkledij, de ondankbare taak kregen te patrouilleren en overtreders van de door de regering en experten opgelegde maatregelen op te sporen en te verbaliseren.

« Nous sommes en guerre »  waren de gevleugelde woorden van de Franse president ; een bizarre oorlog met een onzichtbare vijand.

Daar waar in eerste instantie preventief opgetreden werd volgden processen-verbaal en boetes à 250 euro/persoon tot 750 euro/organisator. Duizenden pv’s liggen op de politierechtbanken te wachten op een veroordeling of seponering. We hadden lockdown-party’s, hier en daar hardleerse zelfstandigen en zagen individualisme en egoïsme tot je reinste waanzin bij bepaalde personen. Het moet gezegd zijn, velen hielden zich aan de maatregelen maar er waren er toch die aan de maatregelen gewoon lak hadden. Blijkbaar beseffen sommigen (nog steeds) niet wat de impact is van dit dodelijk virus.

De zorgverleners, artsen, verpleegsters, virusexperten, allerhande medici en wetenschappers (in welke functie en hoedanigheden ook : ‘De Zorg’) klopten (over)uren en met gevaar voor eigen leven verzorgden ze in onze klinieken de zieken. Met man en macht proberen ze het virus tegen te houden terwijl de politie op hun beurt probeerde de ‘meute’ tegen te houden die maar niet wilden luisteren en de maatregelen aan hun laars lapten ; tevergeefs zoals gebleken is op 07/06/2020 - ongeacht het nobel doel van sommigen.

Ons lid Dirk VAN der AUWERA maakte voor ons deze treffende cartoon.

Syndicale groeten

Jan Vanderschueren - bestuurslid NSPV Afdeling Gent


OPEN